forum links mythes lerarenhandleiding schrijf zelf bestel cd-rom home talen
verhalen verzameling
< TERUG
NAAM: Giorgio Lapian
LEEFTIJD: 12
STAD: Arnhem
LAND: Nederland
WAAR: Gelderland
NAAM VAN DE BEVOLKING: Nederlanders
BIJZONDER: Ze zijn niet echt altijd even normaal

MYTHE:
Eens in het heelal was er een god genaamd God. Hij wilde dat er licht kwam en ineens was er licht. God wilde dat er 8 enorme stenen verspreid in het heelal kwam, en er kwamen 8 stenen. Hij was nog niet tevreden met zijn werk en hij wilde vorm in de stenen. De stenen werden rond. Hij wilde dat er ook iets warms en iets kouds kwam toen ontstonden de zon en de maan. Hij schiep ook moeder natuur en vader tijd. Vader tijd en moeder natuur maakten 3 zonen. Ze heette Poekaloeko (god van bergen), Zeustia (godin van het water) en Mankoloekto (god van de mensen). Poekaloeko maakte bergen, Zeustia maakte rivieren en zeeen en Mankoloekto maakte 2 mensen: en vrouw en een man. Ze kregen de opdracht om meer mensen te maken. Op een moment 18.000 jaar later waren er miljoenen mensen. Moeder natuur maakte de bomen, de planten en de dieren. Vader tijd maakte de tijd: Dag en Nacht. Dag betekende dat de zon op kwam en Nacht betekende dat de zon onderging en de maan op kwam. God was er tevreden en zei tegen de mensen dat ze moesten leren te overleven. En maakt gebouwen huizen vill's winkel's en nog veel meer. Net als de wereld van nu.
NAAM: Danielle
LEEFTIJD: 12
STAD: Arnhem
LAND: Nergensland
WAAR: Ergens
NAAM VAN DE BEVOLKING: Nergen-ers
BIJZONDER: ze geloven rare dingen over van alles en nog wat en hebben hun eigen scheppingsverhaal verzonnen

MYTHE: Er was eens een land midden in de zee waar niets was, behalve de bomen en struiken maar geen mensen, dieren of andere dingen. Op een dag kwam er zomaar een voet uit de grond. Elke dag kwam er weer een ander lichaamsdeel uit de grond totdat er een heel mens ontstaan was. Het mens begreep niets van de natuur en begreep niet waarom er geen andere mensen waren: maar op dat moment wist hij niet dat hij krachten had die niets anders ooit zou hebben. Het kwam mischien omdat hij het eerste levende wezen was dat er bestond. 's Nachts had hij een droom dat hij alle struiken en bomen omtoverde tot levende wezens zodat hij niet meer zo eenzaam zou zijn, want dat was ie zeker. De volgende ochtend toen hij wakker werd dacht hij: als dat eens zo zal zijn wat hij droomde! Dus hij probeerde met zijn krachten van alles de struik werd ineens een raar wezen. Hij wist niet wat het was maar in ieder geval niet zoiets als hem. Elke dag kreeg hij wat meer toverkracht erbij en kon elke dag iets nieuws laten komen. De tweede dag toverde hij een boom om in water. De derde dag kwamen er uit de grond dieren. De volgende dag mensen: nu was hij niet meer eenzaam en kon hij van alles doen. Hij noemde het hele volk de Nergeners omdat ze op een land tevoorschijn kwamen waar nergens iets was maar door hem kwam er steeds meer bij totdat hij in alle landen was geweest overal toverde hij levende wezens tevoorschijn. En zo is volgens het land Nergensland alles ontstaan. einde
NAAM: Celine en Ellen
LEEFTIJD:
15
STAD: Sint-Amandsberg
LAND: Pompernelekensland
WAAR: voorbij de Melkweg
NAAM VAN DE BEVOLKING:
Pompernellekens
BIJZONDER: Ze zijn rood met zwarte bollekens. Ze zijn zeer lief. Ze zijn altijd zeer vrolijk en blij als ze samen zijn

MYTHE: Er was eens een pompernelleke dat heel alleen leefde en zeer eenzaam was. Het was op zoek naar een ander pompernelleken maar de mensen zeiden dat er hier op de aarde geen pompernellekes waren. Daarvoor moest je een hele lange weg volgen: de Melkweg. Maar je moest ook nog het begin van die weg zoeken, wat heel moeilijk was. Maar toch besloot het pompernelleke om op zoek te gaan naar die weg. Want volgens haar was dat de enige manier om gelukkig te worden. Uiteindelijk, na lang zoeken vond ze de weg. Ze besloot dan ook zeer snel om deze te volgen. De weg was lang, het leek wel of er maar geen einde aan kwam. Maar het pompernelleke was toch blij. Ze wist dat als ze eindelijk in Pompernellekensland zou zijn, ze heel gelukkig zou worden. Ze zou er geen zorgen hebben en geen vijanden. Alleen maar vrienden. Na een lange tijd stopte de weg en ging over in een grote vlakte. Het pompernelleke zag in de verte al een boom staan. Toen ze als maar dichter kwam stond er plotseling een heel paradijs voor haar. Nu moest ze alleen maar op zoek naar andere pompernellekes. Na zo'n zware tocht besloot ze om eerst een plekje te zoeken waar ze kon slapen. Al snel vond ze een nest, hoog in een boom, waar ze onmiddelijk in slaap viel. De zon kwam op en dit moest de mooiste dag worden voor het pompernelleke. Ze ontwaakte voor het eerst met het gefluit van een merel en op de achtergrond hoorde ze het murmelen van een riviertje.
NAAM: Virginie
LEEFTIJD:
12
STAD: Rotterdam
LAND: Het land zonder naam
WAAR: Ergens
NAAM VAN DE BEVOLKING:
Naamlozen
BIJZONDER: Ze hebben niks bijzonders

MYTHE: er was eens ergens in het heelal op een dag in 1 van deze miljoenen dagen een godin lanillia . en er was een god die had geen naam . maar die god vond lanillia leuk maar zij hem niet want zij kon zijn hoofd niet uitstaan . maar zij lanillia verveelde zich ter pletter dus ze deed zomaar iets en opeens groeide er iets uit het was een soort van mens iets ze wist niet wat het was en ze kon op dat moment geen naam bedenken dus noemde ze het naamloos . en toen ze door bleef gaan met hetgene waar ze mee bezig was kwamen er steeds meer : mannen en vrouwen . en toen vond ze het zo leeg dus gooide ze dingen er bij en dat werden planten er dieren en de hele mikmak . toen die die god weer kwam vroeg die waar ze mee bezig was ze met iets dus hij ging het ook maar doen en opeens kwamen de maan en de sterren en de zon en water en aarde enzo. en toen ze ermee ophielden kwamen er allemaal dingen en 1 van die naamlozen studeerde voor plastische chirugie ( als het fout is geschreven kan me dat niks schelen) En toen vroeg die god wil je mijn gezicht verbouwen dus hij die naamloze verbouwt het gezicht van die god en die word heel knap en blablabla en dan vind lanillia hem wel leuk en dan trouwen ze en gaan ze verder met het maken van die ietsen maar dan andere goden en de naamlozen bleven naamlozen heten. EINDE
NAAM: Nico Rikken
LEEFTIJD: 12
STAD: Huissen
LAND: Gouw
WAAR: Midden Aarde
NAAM VAN DE BEVOLKING: Hobbits
BIJZONDER: Ze zijn half zo groot als mensen.

MYTHE: Er was eens een 12-jarige Gandalf die jarig was. Hij mocht de kaarsjes van de taart uitblazen. Hij had ze allemaal uitgeblazen, dus mocht hij een wens doen. Hij wenste dat hij een planeet in zijn bezit kreeg. 10 minuten later kreeg hij de aarde. Gandalf maakte van de klei die hij ook van zijn verjaardag had gekregen allerlei wezens. Ook maakte hij o.a. planten. Hij zette de dingen van klei op de aarde, daarna sprak hij een toverspreuk uit, zodat alle dingen gingen leven. Ook wilde hij water op de aarde voor de planten, dus pakte hij een emmer, liep naar de kraan toe en vulde de emmer. Toen gooide hij de emmer leeg over de aarde. Hij wilde eigelijk nog meer mensen op de aarde, dus gaf hij ze hersens, zodat ze er o.a. achter kwamen hoe ze zich moesten voortplanten. Na een jaar was Gandalf klaar. Hij werd weer jarig en begon dus weer een nieuwe wereld.
NAAM: esther en lieke
LEEFTIJD: 12
STAD: Arnhem
LAND: pralamia
WAAR: aan de andere kant van de wereld
NAAM VAN DE BEVOLKING: de pralamia's
BIJZONDER: Ze leven op een hele rare gewoonte. Ze doen altijd wat ze zelf willen. Ze hebben geen regels. Ze luisteren nooit naar de farao

MYTHE: Heel ver weg aan de andere kant van de wereld leefde 20.000.000.000 jaar geleden hele eigenwijze mensen. Ze heten de pralamia's en ze praten pralamiers dat gaat ongeveer zo: lieygfer efiutfr grrytfgkle,tr 4rtu4tgg breugyhe mgbrjefb r,jufgm feryfgre. Ze hadden geen regels en naar de farao luisterde ze niet.met andere woorden: Ze deden waar ze zelf zin in hadden en hielden geen rekening met de andere pralamia's. Ze aten in pralamia zelf geplukte bomen. Als ze het evenlater weer gingen uitpoepen poepte ze dieren uit. En achteraf gezien waren dat de eerste dinosaurussen. Die aten bladeren en de andere dinosaurussen en daar uit de poep ontstonden weer apen en uit die apen ontstonden weer mensen WIJ DUS!!!!!
NAAM: Anoniem (gaatjegeenreedaan)
LEEFTIJD: 13
STAD: Arnhem
LAND: Oelieboelieland
WAAR: Oelieboeliewereld
NAAM VAN DE BEVOLKING: Oelieboelies
BIJZONDER: ze heten Oelieboelies

MYTHE: Voordat dit wereld deel bestond was het 1 grote oceaan. Op een dag was er een proffeseur aan het diepzeeduiken. Hij vond een kist en nam die mee aan land. Als hij thuis de kist open maakte, kwam er een mooie dame uit. Die dame had een sleutel om haar hals hangen. De proffeseur vroeg zich af waar die sleutel van kon zijn. De dame kon niet praten, dus de proffeseur moest heel hard nadenken voordat hij een idee kreeg. Hij bedacht dat de sleutel misschien van een andere kist kon zijn. Samen met de dame ging hij terug het water in. In plaats van een kist vonden ze een deur. De proffeseur stak de sleutel in het slot en de deur ging open. Achter de deur lag een groot land. De proffeseur noemde het land Schietjesland. De dame woonde er al met een heleboel andere vrouwen. De proffeseur ging weer aan land. Hij wilde niet dat het Schietjesbos een onderwaterland was, dus hij ging de andere proffesors inlichten, om het land naar boven te halen. Samen legden ze het land droog en het Schietjesbos staat nu ook op de wereldkaart.
NAAM: Eline en Tina
LEEFTIJD:
16
STAD: ergens in de ruimte
LAND: Astrolië
WAAR: Op de Astrolië planeet
NAAM VAN DE BEVOLKING:
Asltroliëzen
BIJZONDER: Het zijn kleine groene mannetjes met lang zwart haar. Ze wassen zich met modder. Ze eten alleen maar pindakaas.

MYTHE: Ergens in de ruimte vloog er een verdwaalde vlieg. Hij was verdrietig en lette niet goed op waar hij vloog. Plots botste hij tegen een stuk pindakaas. De vlieg bleef er in vast zitten en begon van de kaas te eten. Tot hij er aan de andere kant weer uit kwam. Hij had niet gezien dat er ook een heel klein groen wezentje in zat. De vlieg en het wezentje plakten aan elkaar door de kaas. Jaren gingen voorbij en de vlieg en het wezentje kregen vele kinderen. Maar de vlieg stierf en de wezentjes bleven achter op hun planeet. Ze waren zo ongelukkig dat ze allen begonnen te wenen en hun tranen vulden de gaten in de kaas. Toen viel er zand uit de lucht waardoor het water in de gaten bruin werd.
NAAM: Thijs Berns
LEEFTIJD: 14
STAD: Elst
LAND: Nederland
WAAR: IN EUROPA
NAAM VAN DE BEVOLKING: Nederlanders
BIJZONDER: Ze eten kaas en lopen op klompen

MYTHE: Op een dag kwam Aarde op de verlaten planeet en zei: "wat is het toch kaal hier. Geen licht, geen water, geen bomen en geen gras." Hij besloot daar een einde aan te maken. De eerste dag gaf hij zijn glanzend geel haar weg en zei: "hier planeet. Hier heb je mijn haren als zon een mooi iets." De tweede dag zag hij de zon een moest huilen, zo mooi was de zon. Hij huilde zo lang tot al zijn tranen op waren. Hij zij: "hier aarde, je hebt mijn tranen als water." De derde dag viel zij huid er af omdat hij geen water meer had. Hij zij: "hier planeet, hier heb je mijn huid als grond." Op de vierde dag deed hij zijn overige bloedvaten weg en zij: "hier planeet, hiet heb je mijn aaderen." Hier uit groeiden bomen en planten. Op de vijfde dag deed hij zijn laagste stukje adem weg, zodat er lucht kwam, en zei: "hier planeet, hier heb je mijn adem als lucht." Op de vijfde dag deed hij zijn hart weg. Hij kon toen nog maar even leven en zei: "hier planeet, hier komen allen dieren per paar uit." En ja, er kwamen dieren paar naar paar uit het hart van Aarde. Op het laats kwamen twee mensen uit de hart en toen op de zevende dag gaf Aarde zijn wijsheid daan de uil en zij gebruik mijn wijsheid goed. En toen stierf Aarde. De planeet had nog geen naam. De uil zei: Planeet!! Vanaf nu heet je Aarde.
the Big Myth
"The Big Myth" Distant Train 2005
TALEN FORUM SCHRIJF ZELF MYTHES LINKS LERARENBESTEL HOME