forum links mythes lerarenhandleiding schrijf zelf bestel cd-rom home talen
verhalen verzameling
< TERUG KLIK HIER VOOR MEER VERHALEN >
NAAM: Aniek
LEEFTIJD: 19
STAD: Leeuwarden
LAND: Friesland
WAAR: Nederland
NAAM VAN DE BEVOLKING: Friezen
BIJZONDER: Ze praten heel erg leuk en voelen zich niet zo heel erg verbonden met de rest van de Nederlanders

MYTHE: Op een dag kwam Sietse, en hij keek vanaf een wolk naar het land wat beneden hem lag. Hij zag dat het er nu niet bepaald vrolijk aan toe ging, aangezien er nog niemand leefde en hij de enige was die er ook maar een beetje aandacht voor heeft. Hij schiep allereerst de terpen, opdat de mensen (Misn) die hij van plan was later te gaan scheppen niet meteen zouden verzuipen. Toen de bergen uit de grond rezen, kwamen ook de bacterien tot leven. Deze bacterien aten alles op en ze werden zo dik en vervelend, dat ze op Misn gingen lijken. Maar Sietse dacht, nu worden die Misn nog nat. En toen was er een neije dei. Sietse riep zijn broer Siebe en ze besloten samen de topper (een zeilscheepje) te maken om de Misn te redden. Ook gaven ze de Misn omdat niet iedereen in de bootjes kon, een lange stok waarmee ze over de sloot konden springen en ze noemden het het Firljeppen. Aan de andere kant van de sloot woonde Baukje (nee, niet die van de taart), beter bekend als Beppe. Nu kon de Misn alles en was Sietse tevreden. Hij ging weer weg met zijn Kameleon.
NAAM: RA 88
LEEFTIJD: 14
STAD: Overal en nergens
LAND: Planeet Aarde
WAAR: In een klein sterrenstelsel
NAAM VAN DE BEVOLKING: Draken, Mensen en Hemelse Strijders
BIJZONDER: Draken zijn bezonder kwaadaardig, leider is Draconus. Mensen zijn liefhebbend maar zwak en slim, leider is God. Hemelse Strijders lossen conflicten op, hebben enorme krachten

MYTHE: HET BEGIN VAN ALLE GELOVEN: In het begin was er alleen maar een witte vlakte. In het midden van die vlakte stond een berg met een schitterend paleis: het paleis van de Hemelse Strijders. De Hemelse Strijders verveelden zich, want er was niemand om mee te vechten. Ze vroegen God, een onsterfelijke en slimme mens om een ras te maken naar God's evenbeeld. God stippelde een plan uit, en liet via een enorme explosie het heelal ontstaan, waardoor er planeten, tijden, goed en kwaad kwam. De witte vlakte werd de planeet Aarde, een hemels terrein. Maar de kwaadaardige Zwarte Draak, Draconus, zag kans om op de Aarde te komen. Draconus was een Hemelse Strijder, maar hij was eruit geschopt wegens het vernietigen van de 1e dimensie. Draconus zocht wraak wegens deze geintje, en deze Aarde vernietigen was de perfecte kans. Hij creeërde ook een ras ter zijn evenbeeld: de Draken. De Draken waren groot, maar bloeddorstig, en ze waren niet onsterfelijk en konden niet vliegen, zoals Draconus. De Hemelse Strijders waren woest, en ze vroegen God om een oplossing. God dacht diep na, en hij kwam op maar 1 oplossing. De leider van de Hemelse Strijders waarschuwde: ,,Als je dit plan uitvoerd, is de mens verdoemd om strijdlustig te zijn en zullen ze zowel goed als kwaad zijn." God stemde hier mee in, en hij richtte een leger op. Draconus was furieus wegens de arrgontie van deze mens, dus creeërde hij de zwarte Chinese Draak genaamd Gigano om de Hemelse Strijders te doden, zodat God zijn macht zou verliezen. Maar alleen de 3 Leiders werden gedood, en God sloeg met een knuppel Gigano's hersenen in. De Hemelse Strijders vroegen God om hun leider te zijn, en God stemde hier mee in. Samen stichtten ze een grote leger, maar Draconus deed hetzelfde, en hij creeërde 6 klonen van zichzelf om met de Hemelse Strijders te vechten. Ze vochten lang met elkaar, maar toen waren alleen God en Draconus over. God haalde een enorm zwaard tevoorschijn, en hij ging in gevecht met het duivelse monster. Uiteindelijk won God, maar met zijn laatste adem blaasde Draconus de Aarde op als wraak. Maar God creeërde nog een Aarde, de Christense aarde, en andere dimensies met elk een ander geloof en goden, die vanaf het jaar 1000 samen zouden vloeien...
NAAM: Matthijs Schreur
LEEFTIJD: 13
STAD: Overal
LAND: Vegeta, Aarde en Nemek
WAAR: melkweg
NAAM VAN DE BEVOLKING: Seyans
BIJZONDER: niets

MYTHE:
Op een dag was er alleen een helal... in dat helal was alleen een mens die door het helal zweefde... dagen.... weken.... maanden.... jaren....eeuwen zweefde hij door het helal. Op een dag kwam hij een vliegende bol tegen. In die bol zat een ander mens. Dat mens heette Goku. Daar achter waaren nog 2 bollen met nog 2 mensen. Ze heette Vegeta en Nappa. Het mens vloog met de 3 bollen mee naar een planeet die Vegeta heette. Daar leefde de Seyans. De Seyans waren groot en agresief. Er was ook een ander ras daar, en die waren minder groot en agresief maar wel erg slim. De Seyans en het andere ras vochten dagen.... weken.... maanden.... jaren.... eeuwen vochten ze. Na velen eeuwen waren er nog maar weinig Seyans over. Het slimmere ras dacht te winnen. Een paar Seyans gingen met bollen naar de aarde om te overleven. Op de aarde leefde veel mensen maar de Seyans waren veel slimmer. Een van die Seyans heette Goku. Goku moest de aarde vernietigen maar hij viel op zijn hoofd en vergat zijn missie. Nappa en Vegeta kwamen daarna de aarde vernietigen omdat het Goku niet gelukt was. Goku vocht tegen Vegeta en Nappa en won. Hij gebruikte KA-ME-HA-ME-HA!!! toen won hij. Maar Goku was zachtaardig en hij liet Vegeta gaan. Vegeta ging terug het helal in met zijn hyperspace bol. Goku dacht op aarde veilig te leven. Tot er nog een vijand kwam die freeze heette en die naar Nemek ging om die planeet te vernietigen en daar kracht te krijgen om Goku te vernietigen. Goku ging dus met zijn hyperspace bol naar Nemek en probeerde freeza te vernietigen met zijn KA-ME-HA-ME-HA!!! maar dat lukte niet. Daarna probeerde hij een nieuwe aanval die KEO-KEN heette.... dat lukte ook niet. Toen werd hij een super-Seyan en gebruikte KEO-KEN-KA-ME-HA-ME-HA!!! Dat lukte en hij versloeg freeze. Toen wilde hij naar aarde terug alleen zijn hyperspace hyperactieve mega super bol was een beetje kapot dus ging hij naar een verkeerde wereld. In die wereld waren de Oelieboekiemoekie poppetjes. Die Oelieboekiemoekie poppetjes maakten zijn hyperspace hyperactieve mega super bol en toen ging hij terug naar de aarde... Happy end denk je nu, huh? Alleen er kwamen nog veel meer Seyan naar aarde en die vielen allemaal Goku aan maar Goku gebruikte Super-Seyan KEO-KEN en KA-ME-HA-ME-HA!!! tegen alle Seyans. Toen vernietigde hij de planeet van de Seyans met Super-Seyan KEO-KEN en KA-ME-HA-ME-HA!!! HAPPY END!
NAAM: Tessa v.d Lande
LEEFTIJD: 13
STAD: Elst
LAND: Nederland
WAAR: Europa
NAAM VAN DE BEVOLKING: Hollanders
BIJZONDER: Ze dragen klompen, en er zijn veel molens.

MYTHE: Er was eens een ontzichtbare geest, met klompen aan. Je zag alleen de klompen. De ontzichtbare geest heette: Klompa. De aarde was verder helemaal leeg, en Klompa wilde dat gaan veranderen. Op de eerste dag maakte hij wat gras, en daarop wat bergen, bomen, struiken en bloemen. Want Klompa wilde dat de aarde niet meer zo leeg was. Op de tweede dag maakte hij water en vuur, om het wat spannerder te maken. Op de derde dag wilde hij een zon en een maan maken. Die leken op zijn ogen. En zo ontstond er dag en nacht, licht en donker. Daarna ontdekte hij dat hij alleen was, en hij wilde graag iemand om gezelschap mee te houden. Dus maakte hij mensen en dieren, en dat gebeurde op de vierde dag. Nu moest hij nog voor ze zorgen, dus zorgde hij ervoor dat er voedsel kwam, en dat gebeurde op de vijfde dag. Op de zesde dag gebeurde er niets want hij vond het wel goed zo. Hij was ook zooooooooo moe. Dan ging hij slapen en werd nooit meer wakker. De mensen en de dieren leven ondertussen gewoon verder, en zo ontstond de aarde langzamerhand.
NAAM: Raymond Bergen
LEEFTIJD: 13
STAD: Arnhem
LAND: Nederland
WAAR: Europa
NAAM VAN DE BEVOLKING: Nederlanders

MYTHE: Voor dat de aarde nog bestond was er een man, geen vrouw, en hij heette VADER AARDE. Vader Aarde zwom door het eindeloze water, en hij kon het zo lang volhouden als hij wilde. Op een dag viel er een steen uit de hemel in het water, en dat was een begin voor een rampjaar van Vader Aarde. Dat was pas het begin. Uiteindelijk kwamen er hele grote stenen naar beneden dat ze nog dieper waren dan het water: dus die bleven gewoon staan in het water. Dat noemde Vader Aarde toen hij nog leefde: Landen. Vader Aarde moest zwemmen voor zijn leven want die stenen vielen van alle kanten. Maar op een dag was Vader Aarde zo moe en hij had er helemaal geen zin meer in om te rennen voor zijn leven, dus de enige oplossing die er was althans dat vond hij was zelfmoord plegen hij deed dat gewoon om te blijven drijven waar die steen vallen. Maar voor hij dat deed maakte hij op een of andere manier twee mensen een vrouw en een jongen: dat waren Adam en Eva. Zo werd de wereld een groot succes en zijn er miljarden mensen op de aarde.
NAAM: Jeroen Bakker
LEEFTIJD: 13
STAD: Arnhem
LAND: Nederland
WAAR: in het westen
NAAM VAN DE BEVOLKING: nederlanders
BIJZONDER: Ze zijn ze de beste, ze hebben klompen & ze zijn slim.

MYTHE: Eens heel heel heel vroeger bestond de aarde alleen uit zand. Op een dag kwamen er twee meteorieten op de aarde afgestormd: in de ene meteoriet zaten de zaadjes voor de planten en dieren in de andere meteoriet zaten de eerste zaadjes voor de mensen. Toen ze op de grond kwamen doken ze allemaal de grond in en binnen een week groeide de eerste mensen uit de grond. De mensen hadden al enige kennis en wisten dus dat ze een huis moesten bouwen voor beschuting. Ruzie is er altijd op aarde geweest toen ook al, dus kwam er ruzie wie waar zijn huis mocht neerzetten. God werdt boos op de mensen en zij tegen een wijze man: "Jij moet weer vrede op de aarde brengen en zorgen dat de mensen meer kennis krijgen". Zo gezegd, zo gedaan en de wijze man zij ook tegen de eerste mensen dat ze zichzelf moesten voortplanten. Dat gebeurde ook zo heeft de aarde zichzelf ontwikkeld en zijn we in de 21ste eeuw terechtgekomen.
NAAM: Eline De Rocker
LEEFTIJD: 14
STAD: Beervelde
LAND: België
WAAR: In Europa
NAAM VAN DE BEVOLKING: Belgen
BIJZONDER: Ze eten graag frieten. Ze drinken graag bier. Ze maken lekkere chocolade.

MYTHE: In het begin bestond er alleen maar een planeet, de aarde genoemd. Ze bestond ook alleen maar uit aarde met vanbinnen een kern erin. In die kern leefde er een meisje, Eline genoemd. Eline was niet gelukkig. Ze vond het zo jammer dat er niemand anders in de kern van de aarde leefde. Op een nacht droomde ze dat er kleine wezentjes bij haar kwamen. Ze zeiden dat ze gezien hadden hoe ongelukkig zij was. Ze wilden haar helpen en bij haar blijven. Eline was zo gelukkig dat ze tranen van vreugde huilde. Haar tranen kwamen op de aarde terecht en zo begon de aarde te leven. Toen Eline wakker werd stonden de kleine wezentjes echt bij haar. Eline had dus niet gedroomd maar alles was echt gebeurd. Zo kwam het dat er bomen, bloemen, dieren en mensen ontstonden. Dankzij Eline en de kleine wezentjes kunnen wij nu leven op de aarde.
NAAM: Kimberly Maes
LEEFTIJD: 15
STAD: Gent
LAND: België
WAAR: In Europa
NAAM VAN DE BEVOLKING: Belgen
BIJZONDER: Cultuur

MYTHE: Voor de mens er was over heel de wereld niet veel te vinden, alleen twee mooie bomen. Ze stonden kaarsrecht en hadden felgroene blaadjes. Maar op een keer was het heel slecht weer en het begon te blisemen. De bomen die zo mooi en prachtig waren scheurde op. Er kwamen twee geesten uit: de ene geest was een man en de andere een vrouw. Ze kwamen in aanraking met de atmosfeer en werden echte mensen van vlees en bloed. Deze twee gingen op zoek naar voedsel maar vonden amper iets. Nadat ze toch wat gevonden hadden begonnen ze zich voort te planten. En hun kinderen deden hetzelfde en zo ging dat door en door. Ook de omgeving veranderde er begonnen bloemen, platen, bomen, struiken te groeien. Er kwamen ook dieren die voor vlees zorgden. Maar het grootste wonder was dat elke keer er een kindje geboren werd, er een nieuwe boom begon te groeien. Alles verliep goed tot er een mens goden begon te maken. Hij maakte een god die verschrikkelijk te keer kon gaan als de mensen niet deden wat hij wou. Iedereen was bang voor hem, dus deden ze wat hij verlangde van hem. Maar deze periode duurde niet lang want er kwam een bundel van licht binnen en die deed de donkere hemel openscheuren. Zo onstond de wereld zoals ze vandaag nog is. Alleen een ding is veranderd dat is de mens. Hij veranderd de wereld elke minuit van de dag. En dat is maar goed ook.
NAAM: Damien van Quickenborne
LEEFTIJD: 14
STAD: Gent
LAND: Feirroeiland
WAAR: In de Indische Oceaan
NAAM VAN DE BEVOLKING: de Buffalo's
BIJZONDER: Ze hebben een spierwitte huid en donkerblauwe haren. Ze jagen op buffels, en de buffels zijn daar niet uitgestorven.

MYTHE: Ongeveer drie miljoen jaar geleden was er eens een buffel die geraakt werd door een neer gebliksemde boom. Hij was hevig gewond en hij bloedde ernstig. Overal waar het bloed met in aanraking kwam, werd tot leven gewekt! Het werd een levend wezen met armen en benen! Het had een spierwitte huid en donkerblauwe haren! Hij had de hersens gekregen om te jagen en zich te beschermen. Zo plantte hij zich voort....en op korte tijd ontstond er een volk genaamd de buffalo's. Na verloop van tijd kwam er een volkgroep bij. Omdat het bloed steeds maar bleef verder vloeien doorheen het land en andere continenten. Zo kwam de wereld bevolking tot stand.
NAAM: Eline en Danielle
LEEFTIJD: 12
STAD: Arnhem
LAND: Schietjesbos
WAAR: in Elielle
NAAM VAN DE BEVOLKING: Daniles
BIJZONDER: Ze eten met hun voeten. Ze lopen alleen op hun handen. Het zijn alleen vrouwen

MYTHE: Voordat dit werelddeel bestond was het 1 grote oceaan. Op een dag was er een proffeseur aan het diepzeeduiken. Hij vond een kist en nam die mee aan land. Als hij thuis de kist open maakt komt er een mooie dame uit. Die dame had een sleutel om haar hals hangen. De proffeseur vroeg zig af waar die sleutel van kon zijn. De dame kon niet praten dus de proffeseur moest heel hard nadenken voordat hij een idee kreeg. Hij bedacht dat de sleutel misschien van een andere kist kon zijn. Samen met de dame ging hij terug het water in. In plaats van een kist vonden ze een deur. De proffeseur stak de sleutel in het slot en de deur ging open. Achter de deur lag een groot land. De proffeseur noemde het land Schietjesland. De dame woonde er al met een heleboel andere vrouwen. De proffeseur ging weer aan land. Hij wilde niet dat het Schietjesbos een onderwaterland was dus hij ging de andere proffesors inlichten, om het land naar boven te halen. Samen legden ze het land droog en het Schietjesbos staat nu ook op de wereldkaart.
NAAM: b1h-leerling van het olympus
LEEFTIJD: 13
STAD: Arnhem en Huissen

MYTHE: Het scheppingsverhaal: het was grijs in de duisternis. Op de grond lagen allerlei vreemde ongevulde vormen. Er was alleen een vulkaan. Voor de rest was het donker, kil en doodstil. Op een dag barstte voor de eerste keer de vulkaan uit. In eerste instantie zorgde het voor licht. Al het lava stroomde van de krater af. Het vulde de vormpjes en de vormpjes werden hard en toen was er leven. Op de grond waren allerlei soorten vormpjes en zo ontstonden allerlei verschillende wezens. Daar uit ontstond ook de mens. Per dag kwamen er 1000 mensen bij. De mens moest ook hun behoefte doen en daar uit groeide planten, gras en bomen. De bomen namen de behoeftes op van de mens en maakte daarmee de zee en water. Het lava kwam daar in terecht en het koelde zo sterk af dat het steen werd. Daarmee maakte de mensen voorwerpen die ze konden gebruiken om de bomen om te kappen en dus genoeg hout hadden om hutten te bouwen. Het voedsel werd geregeld door de dieren die bladeren van de overgebleven bomen trokken. Toen ontstond er licht zonder de vulkaan. De regen ontstond doordat de bomen heel veel water opnamen en dat naar boven stroomde in de boom en de boom een keer in de zoveel tijd ontplofte. Zo ontstond het leven op de wereld.
< TERUG KLIK HIER VOOR MEER VERHALEN >
the Big Myth
"The Big Myth" Distant Train 2005
TALEN FORUM SCHRIJF ZELF MYTHES LINKS LERARENBESTEL HOME