de griekse cultuur
mythe pantheon opdrachten
grieks wereld
Tegenwoordig wonen er meer dan tien miljoen mensen in Griekenland. Het Griekse schiereiland ligt tussen Albanië en Turkije en wordt aan alle kanten, behalve in het noorden, omsloten door water (de Egeïsche Zee, De download als word document
Ionische Zee en de Middellandse Zee). In de KlassiekeOudheid was de Griekse cultuur verspreid tot ver buiten Griekenland zelf. De Grieken koloniseerden tal van gebieden rond de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Tijdens de Hellenistische periode reikte de invloedsfeer van Griekenland tot het oosten van India.
GESCHIEDENIS
Tussen 10.000 en 3.000 jaar v.Chr. vestigden zich de eerste mensen in Griekenland. Ze kwamen uit het Midden-Oosten en Centraal-Europa. Via de Egeïsche Zee dreven de Grieken handel met Anatolië en de gebieden ten oosten daarvan. Aanvankelijk werd Kreta het belangrijkste politieke en economische centrum van de Griekse wereld. De Minoërs, die op Kreta woonden, breidden de zeehandel verder uit en ze waagden zich zelfs tot in het westen van Spanje.

De macht van de Minoërs werd echter gebroken doordat er zich enkele zware aardbevingen voordeden. De rivaliserende Myceense beschaving nam het Kretaanse handelsimperium over. De macht binnen de Myceense samenleving werd voornamelijk uitgeoefend door een stelsel van heersers die ieder een klein gebied volledig onder controle hadden. Het paleis van de heerser vormde het centrum van de economische en militaire macht.

De Myceense heersers verloren rond 1200 v.Chr. hun macht en in de daaropvolgende periode kwam er een grote uittocht van de bevolking op gang, waardoor het aantal inwoners van Kreta sterk achteruit ging. De meeste mensen leefden in kleine, afgelegen gemeenschappen en bedreven landbouw. De schrijfkunst ging bijna verloren. Bijna alle handel en de contacten met andere culturen verdwenen haast volledig.

Rond 900 v.Chr. steeg de landbouwproductie en de bevolking groeide weer. De handel met het Midden-Oosten kwam weer op gang. Gedurende deze periode begonnen de Grieken het alfabet van de Phoeniciërs te gebruiken. Bovendien ontstond het concept van de stadsstaten ("polis"). Deze werden geregeerd door een raad en een koning. Overal rond de Middellandse Zee vestigden de Grieken hun kolonies. Er ontstonden meer dan 150 nederzettingen langs de kust van Noord-Griekenland, de Bosporus en de Zwarte Zee. De Griekse invloed is zichtbaar tot de dag van vandaag.

Alexander de Grote veroverde Klein-Azië, Egypte en Mesopotamië en vestigde daarmee het grootste rijk dat de wereld tot dan toe had gekend. Na zijn dood ontstond er een machtsstrijd en als gevolg daarvan werd het rijk opgedeeld. Het tijdperk na de dood van Alexander de Grote werd bekend als het Hellenistische Tijdperk (Griekenland wordt ook wel Hellas genoemd). De Hellenistische koninkrijken combineerden elementen uit de Griekse cultuur met invloeden uit het Midden-Oosten. Het Grieks werd op veel plaatsen de voertaal.

In de 4e eeuw v.Chr. boekten de Romeinen verschillende militaire overwinningen in Midden-Italië en hierdoor kwamen ze in conflict met de Griekse nederzettingen in dat gebied. De oorlog duurde jarenlang, maar uiteindelijk moesten de Grieken in 31 v.Chr. hun nederlaag erkennen en de Griekse staten en gemeenschappen werden onderdeel van het Romeinse Rijk. De Romeinen bewonderden de Griekse cultuur en lieten zich er sterk door beïnvloeden. De Griekse religie werd voor een groot deel door de Romeinen overgenomen. Latijn en Grieks werden de belangrijkste talen van het rijk.

De moderne Griekse natie ontstond na een lange en bloedige oorlog tegen het Ottomaanse Rijk (Turkije) die aan het begin van de 19e eeuw gevoerd werd. De Grieken kregen steun van de belangrijkste staten van Midden-Europa en Griekenland werd onafhankelijk onder de bescherming (en invloed) van Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland.
RELIGIE
De Grieken geloofden in het individualisme van de mens en maakten nauwgezet studie van de verschillen in persoonlijkheid en karakter. Ze werden gefascineerd door de tegenstellingen in het menselijk leven: dezelfde deugden die een mens groot kunnen maken, kunnen hem ook ten gronde richten. De mythologie en de religie van de Grieken weerspiegelen deze fascinatie. De Griekse goden hebben vaak een bovenmenselijke kracht; velen van hen waren heldhaftig, wijs en liefdevol, maar net als de mensen maakten ze ook fouten en werden ze het slachtoffer van emoties, zoals jaloezie, woede, angst en wraakzucht. Goden en godinnen woonden op de berg Olympus en werden Olympiërs genoemd.

De religie bepaalde bijna het gehele gemeenschapsleven in de Griekse Oudheid. Er werden sportevenementen georganiseerd om de goden te eren. Zo waren de Olympische Spelen een eerbetoon aan Zeus. Het belangrijkste aspect van de religieuze rituelen van de Grieken was het brengen van offers. Dit gebeurde meestal in de open lucht voor een groot publiek. De hele gemeenschap was erbij betrokken en nadat het ritueel voltrokken was, werd er massaal feest gevierd. De Griekse religie bestond voor een groot deel uit mythes (mythos is een Grieks woord dat "verhaal" betekent) over de goden en hun relatie met de mensen.

Rond de 2e eeuw kwamen het Christendom en het Hellenisme in contact met elkaar. In de volgende eeuwen nam de christelijke religie de overhand in Griekenland.
SAMENLEVING, ECONOMIE EN POLITIEK
Doordat er overal in het gebied rond de Middellandse Zee talrijke baaien en natuurlijke havens zijn, ontstond er al vroeg overzeese handel. De Griekse cultuur stond hierdoor bloot aan invloeden van buiten. De bergen die overal op het Griekse grondgebied te vinden zijn, vormden natuurlijke grenzen die het politieke systeem sterk beïnvloedden. Al in vroeger tijden waren er onafhankelijke en geïsoleerde gemeenschappen. Langzamerhand ontstonden hieruit grotere en meer complexe samenlevingen. Uiteindelijk resulteerde dit in de stadsstaat. Dit waren gemeenschappen met een stedelijk centrum. De stadsstaat is het eerste voorbeeld van een samenleving waarin een groot deel van de bevolking deelnam aan de politieke activiteiten en de besluitvormingsprocessen.

Niettemin bestonden er zelfs in Athene, de stadsstaat met de meest democratische vorm van bestuur, grote machtsverschillen binnen de bevolking. De Griekse vrouwen mochten zich niet met de politiek bemoeien. Het was vrouwen niet toegestaan om zichzelf voor de rechtbank te verdedigen en altijd moest een man voor haar het woord doen. Ook de situatie van slaven en buitenlanders was niet benijdenswaardig. De slaven waren meestal van niet-Griekse afkomst en waren tijdens de oorlogen gevangen genomen. Anderen waren door piraten buitgemaakt. Voor veel Grieken was iedereen die de Griekse taal niet machtig was een "barbaar" (hun taal klonk voor de Grieken als de herhaling van het betekenisloze geluid "bar, bar"). Er waren ook Griekse slaven. Zij hadden meestal deel uitgemaakt van een leger dat verslagen was. Een deel van de slaven genoot echter bepaalde vrijheden. Deze slaven werden gedwongen tewerk gesteld voor de gemeenschap, en waren het eigendom van de stadsstaat.

Tegenwoordig is Griekenland (of de Helleense Republiek, zoals het land ook genoemd wordt) een parlementaire democratie en lid van de Europese Unie. De lange kustlijn, de talrijke eilanden en de belangrijke archeologische vindplaatsen, lokken vele toeristen naar het land. Voor de economie zijn verder de productie van tabak, textiel, metaal en aardolie van belang. De belangrijkste landbouwproducten zijn tarwe, maïs, suiker, bonen, olijven, tomaten, wijn, aardappelen en rundvlees.

De meerderheid van de Griekse bevolking is Christen (Grieks Orthodox), maar er is ook een islamitische minderheid.
CULTUUR
Mannen in het oude Griekenland hielden zich voornamelijk bezig met kunst, handel en het vervaardigen van bouwwerken en werktuigen. Aangezien de opbrengst van het land van groot belang was voor de economie van de stadsstaten, werkten veel Grieken in de landbouw. Ook waren de Grieken erg bedreven in de handel (zowel over land als over zee). Ze exporteerden een groot aantal goederen (zoals marmer, ivoor, hout, metalen, textiel, wol, groente, fruit, gedroogde vis, kaas, kruiden, wijn en olie).

Aangezien de mannen voornamelijk buitenshuis actief waren, werd het Griekse leven in en rondom het huis gedomineerd door de vrouwen. Ze waren verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het huishouden, het opvoeden van de kinderen en het vervaardigen van kleding voor heel het gezin. Slavinnen werden ingezet als hulp in de huishouding en soms gaven ze zelfs les aan de kinderen. Enkel arme vrouwen moesten deze taken zelf doen.

De Grieken vonden dat hun kinderen goed onderwijs moesten krijgen. Aanvankelijk was het onderwijs in scholen voorbehouden aan de aristocratische jongens. Tegen de 4e eeuw v.Chr. brachten alle mannen rond hun achttiende levensjaar twee jaar door op een staatsschool, waar ze zich wijdden aan hun lichamelijke en intellectuele ontwikkeling. Op speciale scholen voor de aristocratie (zoals de Academie van Plato en het Lyceum van Aristotoles) werd les gegeven in wiskunde, filosofie, logica en retoriek. Hoewel meisjes in het oude Griekenland officieel uitgesloten waren van het onderwijssysteem, kregen ze thuis vaak les in lezen en schrijven.

De rijkdom van het oude Griekenland heeft een enorme invloed op tal van culturen gehad. Zelfs vandaag de dag nog worden de oude Griekse poëten en filosofen alom gelezen.
omhoog
TALEN FORUM SCHRIJF:ZELF LINKS LERAREN HOME
"The Big Myth" © Distant Train 2002